Nikodem, Jezusov skrivni učenec (Jn 3; 19,38-40), je moj krstni zavetnik.
V njegovi vlogi se večkrat prepoznam tudi sam. Predvsem mi je všeč njegova drža pred Jezusom, ki je razvidna tudi iz ikone zgoraj -
z odprtimi dlanmi pred Njim.
Njegovo ime pa ustreza tudi namenu mojega bloga.
Tu najdete namreč predvsem moje pridige, ki jih objavljam z namenom, da bi po njih Božji blagoslov, za katerega vedno prosim, kadar jih sestavljam, dosegel čimveč ljudi.
"Nikodemos
(Νικόδημος)" - "zmagovalec med ljudstvom" (evangelij ga imenuje "prvak med Judi") naj pomeni tudi zmago in blagor za vse ljudstvo.

ponedeljek, 6. december 2010

Obrni pozornost!

»Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!«
Tako je oznanjal Janez Krstnik.
Ta isti stavek pa velja danes tudi za nas.
Tudi za nas se je približalo nebeško kraljestvo.
Danes, tukaj in sedaj je priložnost za vsakega od nas, da postavi svoje življenje na tehtnico.
Zakaj je tako pomemben ta danes? Zato ker odlašanje pomeni, da za to odločitev tudi jutri ne bomo pripravljeni in potem vedno znova težje in težje.

Spreobrnjenje pri človeku je nekaj podobnega kot če recimo pečemo meso. Če ga ne obrnemo, se na eni strani zasmodi, na drugi strani pa ostane surovo.

Tudi v življenju kristjana brez nenehnega spreobračanja lahko pride do tega, da človek začne čutiti, kot da ga prakticiranje verskih drž (molitev, obredov, itd.) obremenjuje, veže, kot da jih je preveč, na drugi strani pa je prazen in kljub »krščanskemu« načinu življenja nima vere in miru.

Spreobrnjenje vsekakor ni enostavna stvar.
To je odločitev, ki se že prej gradi, ali pa ne.

Ko so k Janezu Krstniku prišli farizeji in saduceji, jim je rekel:
»Obrodite vendar sad, vreden spreobrnjenja.«

Pomembni so vsakodnevni sadovi, vsakodnevne odločitve. Le z majhnimi lahko gradimo veliko odločitev, ki nam pove, da smo uresničili enega največjih Božjih darov, svobodo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar