Nikodem, Jezusov skrivni učenec (Jn 3; 19,38-40), je moj krstni zavetnik.
V njegovi vlogi se večkrat prepoznam tudi sam. Predvsem mi je všeč njegova drža pred Jezusom, ki je razvidna tudi iz ikone zgoraj -
z odprtimi dlanmi pred Njim.
Njegovo ime pa ustreza tudi namenu mojega bloga.
Tu najdete namreč predvsem moje pridige, ki jih objavljam z namenom, da bi po njih Božji blagoslov, za katerega vedno prosim, kadar jih sestavljam, dosegel čimveč ljudi.
"Nikodemos
(Νικόδημος)" - "zmagovalec med ljudstvom" (evangelij ga imenuje "prvak med Judi") naj pomeni tudi zmago in blagor za vse ljudstvo.

nedelja, 13. februar 2011

Kar v srce še ni prišlo

V evangeliju smo slišali veliko jasnih Jezusovih napotkov za življenje, lahko bi rekli, da so kar pravila – okvir, s katerim nam želi omogočiti svobodno odločitev zanj, ki bi bila hkrati tudi korenita.
Jezus je zahteven do vsakega izmed nas, toda le zato, da bi nas njegova ozka pot dejansko osrečila. Nikoli ni zahteven čez mero, ki jo premoremo.
To je trening ali celo tekma, ki jo moramo dati skozi, da dosežemo cilj.

Kaj pa je cilj?
To se je tudi pomembno vprašati. Pavel nam predstavi nagrado kot nekaj, kar oko ni videlo, kar uho ni slišalo in kar v človekovo srce še ni prišlo.

Včasih, ko se sprašujemo o nebesih, preveč razmišljamo s pogledom, ki ga premoremo zdaj.
Nekako si težko predstavljamo nebesa kot kraj, kjer bomo non-stop pred Bogom, kjer bomo nenehno molili.
To pa verjetno zato, ker je sedaj na zemlji molitev nekaj za kar se je potrebno potruditi in včasih tudi s težavo vztrajati.

Bolje je, če pomislimo, da bo doživljanje vsega takrat veliko bolj kvalitetno in navdušujoče, kot je bilo katerokoli čustvo v življenju.

Na to se je dobro spominjati, saj je motivacija ena glavnih stvari, ne samo v športu, pač pa tudi v veri in v življenju.

Predstavljajmo si športno ekipo, ki ni motivirana. Nič ji ne pomaga, tudi če jo sestavljajo sami zvezdniki. Na tak način izgubi tudi proti veliko slabši ekipi.

Zato tudi Pavel na nekem drugem mestu govori o tem, kako naj se med seboj spodbujamo in krepimo z besedami, ki nam jih je po svojem Sinu izročil Nebeški Oče.

Prosimo Gospoda, naj nam pomaga, da bomo res hrepeneli po cilju, ki nam ga predstavlja in da bi zares mogli s srcem sprejeti tudi vse, kar nam daje na poti k temu cilju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar