Nikodem, Jezusov skrivni učenec (Jn 3; 19,38-40), je moj krstni zavetnik.
V njegovi vlogi se večkrat prepoznam tudi sam. Predvsem mi je všeč njegova drža pred Jezusom, ki je razvidna tudi iz ikone zgoraj -
z odprtimi dlanmi pred Njim.
Njegovo ime pa ustreza tudi namenu mojega bloga.
Tu najdete namreč predvsem moje pridige, ki jih objavljam z namenom, da bi po njih Božji blagoslov, za katerega vedno prosim, kadar jih sestavljam, dosegel čimveč ljudi.
"Nikodemos
(Νικόδημος)" - "zmagovalec med ljudstvom" (evangelij ga imenuje "prvak med Judi") naj pomeni tudi zmago in blagor za vse ljudstvo.

sreda, 2. november 2011

Vsi sveti

Sveti je samo eden, Bog. Samo on ima v sebi to kot del svojega bistva. Zato mu tudi angeli, ki stojijo ob njem vzklikajo: »Svet, svet, svet si ti Gospod…«
Svetniki pa so tisti, ki so sveti. To je njihov pridevnik. So deležni te svetosti Boga ob katerem so in katerega gledajo.
Bi pa verjetno lahko rekli, da so svetniki zagotovo tisti, ki so si že na zemlji prizadevali živeti tako, da so bili sveti, da so sijali od Božjega sijaja, ki so ga znali uzreti tako v zakramentih, v bližnjem, kot v svetu in naravi.
Kaj je z drugimi, za katere ne vemo, da bi v času zemeljskega bivanja ravno izžarevali Božjo bližino in njegov sijaj, ne vemo. Vemo pa, da je Bog neskončno usmiljen. In to je tisto, kar še na poseben način današnji dan dela praznik.
Največja je ljubezen in ne greh.

In kot nalašč v teh dneh naš planet predira mejo 7 milijard prebivalcev. Kot da bi nam Bog hotel s tem nekaj sporočiti.

Veselimo se (večnega) življenja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar